onsdag 21. januar 2009

Min nyttårstale.


Kjære alle sammen.
Det er ikke mindre enn et par timer siden vi skålte med champagneglassene og fyrte opp fyrverkeri som lyste opp den skyfrie himmelen. Dette gjorde vi som et symbol på at det gamle året har gått, og at vi entrer et nytt.


Slik som de foregående årene har vi hatt både oppturer og nedturer, og slik som i fjor starter vi med blanke ark, i håp om et godt år som vil bringe mye glede. Året 2008 har vært fylt med glede og sorg, og til tross for at året har vært preget av to større kriser har det norske folket holdt optimismen oppe. Både klimakrisen og finanskrisen har vist at det norske folket må stå sammen og samarbeide. Flere har dessverre blitt arbeidsledige på grunn av nedgangstider i næringslivet, og mine tanker går spesielt til de som har blitt arbeidsledige. Jeg håper derfor at resten av arbeidsmarkedet i Norge tar vare på de som for øyeblikket ikke har jobb, ansetter disse kvalifiserte menneskene, og gir dem en god arbeidsplass.Vi har i flere år sett de enorme endringene i klimaet vårt, og året 2008 var et år preget av mye ekstremt vær. USA har vært sterkt preget av en rekke orkaner og ødeleggende former for vær, som har satt landet på prøve. Vi i Norge har heldigvis ikke vært utsatt for dette ekstremet været. Men vi har en stor innvirkning på den internasjonale interessen for klimaet og miljøet vårt og hvordan vi skal redde jorda fra utallige konsekvenser som mest sannsynlig er menneskeskapt. Norge har vist seg frem på miljøkonferanser og forsøker å gå frem som et godt eksempel for andre land som ønsker å kutte CO2-utslipp. Jeg vil ønske alle dere som jobber for et grønt miljø og en mindre forurensende klode masse lykke til, fordi dere gjør en utrolig god jobb, og dere er gode forbilder for våre barn som skal overta jorda etter oss.


Barn blir født og vokser for hver dag som går, og som nevnt tidligere er det barna og de unge som skal leve på denne jorda etter oss. Det er de som vil drive samfunnet videre, og det er spesielt viktig at vi fjerner fordommer og rasisme i både Norge, og utenfor våre egne landegrenser. Vi må være konfliktløsere og gi alle mennesker en best mulig hverdag og et best mulig liv, uavhengig av hudfarge, rase, politisk standpunkt, religiøst syn eller kjønn. Det er derfor viktig at vi som eldre og voksne etter gode eksempler og er gode forbilder slik at vi får bort fordommer mot menneskene i vårt eget samfunn.


En hendelse som har skrevet seg selv inn i verdenshistorien er valget av den nye presidenten i USA. Det er historisk at den 44. presidenten i USA heter Barack Obama, og er afroamerikaner. Aldri tidligere i USAs historie har presidenten vært mørk i huden, og jeg tror og håper at denne hendelsen vil fjerne de fleste fordommene som sitter hos enkelte mennesker både i Norge og i andre deler av verden. Barack Obama har et stort press på seg, og har skyhøye forventninger å innfri. Det er en utfordrende jobb og hverdag som venter han, men den folkevalgte presidenten virker utrolig dyktig, og jeg håper at han vil lykkes og trives som den første, svarte presidenten i USA.


Det er ikke bare Barack Obama som har en tøff hverdag og store forventninger som skal innfris. De mange skolebarna og studentene har det tøft som unge i dag. Forventningene om det perfekte livet med de gode karakterene, de flotte utseendet, de dyre klærne og de mest populære vennene er hardt for mange, og det stilles harde krav for å komme inn på høyskoler og universiteter både i Norge og i utlandet. Det kan være vanskelig å tilfredsstille trenere som ønsker seg gode idrettsprestasjoner, foreldre som forventer høye karakterer, venner som krever festing hver helg og et samfunn som forventer at man ser pen og respektabel ut til en hver tid.


Det kan være vanskelig å finne forbilder som klarer å innfri forventningene som samfunnet har til dem, men jeg ønsker å trekke frem et par eksempler. Et av Norges store stoltheter er kvinnelaget i Håndball. Dette er en gjeng med jenter som stråler av energi og som alltid har en positiv innstilling. De har vunnet alt det er å vinne av mesterskap og pokaler, og for en tid tilbake vant de gull i de olympiske lekene som ble holdt i Kina i august. Dette er kvinner som har kommet langt fordi de har hatt en sterk vilje, og fordi de har jobbet hardt. Bak håndballjentene og alle de andre idrettsutøverne står et stort støtteapparat, og vi vil takke dere ildsjeler som gjør at idrett en så stor del av Norge. Det er forbilder som dere og idrettsutøverene dagens unge bør se opp til.


Jeg vil også takke dere som jobber frivillig på suppekjøkken, i organisasjoner eller dere som vier deres liv til veldedig arbeid. Dere fortjener all ære for deres arbeid og positive innstilling til livet.
Med dette ønsker jeg dere et godt nytt år, og en flott kveld videre.

1 kommentar:

LK sa...

Morsomt at du har lagt inn talen din her!